Czy warto przejść na wegetarianizm?

Wiele osób zastanawia się nad przejście na wegetarianizm. Dla jednych przyczyną jest chęć zawalczenia o lepsze zdrowie, czy sylwetkę, a dla innych ważne są kwestie etyczne. Jak jednak wygląda to z punktu widzenia nauki? Czy warto zrezygnować z jedzenia mięsa? Dlaczego zakupy w sklepie ekologicznym są punktem obowiązkowym dla osób, które decydują się na dietę wegetariańską?

Szczupła sylwetka i prawidłowe BMI

Faktem udowodnionym naukowo jest, że wegetarianie mają raczej prawidłową masę ciała i nie borykają się z nadwagą. Oczywiście w dobie fast foodów nie brakuje również wersji dla wegetarian, gdzie można zjeść smażoną cebulę w panierce, czy inne tego typu rarytasy, jednak generalnie dieta wegetariańska jest znacznie zdrowsza. Dostarczamy do organizmu więcej witamin, mikro i makroskładników, oczywiście jeśli dieta jest odpowiednio zbilansowana. W wielu badaniach udowodnione zostało, że wegetarianie żyją statystycznie dłużej niż wszystkożercy. Wiąże się to oczywiście z mniejszym ryzykiem zawałów, miażdżycy, czy cukrzycy typu drugiego. Posiłki wegetariańskie są lżejsze, zawierają więcej błonnika oraz nie zawierają złego cholesterolu. Dzięki temu wegetarianie czują się zawsze syci, ale nigdy przejedzeni. Prawidłowe BMI to również lepsze samopoczucie nie tylko z punktu widzenia mniejszego ryzyka zachorowalności na choroby krążenia, czy problemy z kręgosłupem i stawami.

Zdrowsza i bardziej atrakcyjna skóra

Wegetarianie spożywają głównie warzywa i owoce, a także białko w postaci tofu bądź alg morskich. Dzięki bogactwu różnorodnych warzyw i spożywaniu sałatek np. z dressingiem na bazie oleju dostarczają organizmowi w dużej ilości witamin A, C, i E, które bardzo korzystnie wpływają na skórę i tworzą płaszcz hydrolipidowy. Wegetarianie nie miewają problemów skórnych z trądzikiem. Znacznie poprawia się również koloryt ich cery, a także mają mniejsze skłonności do powstawania zmarszczek. Witaminy A, C i E zwalczają wolne rodniki tlenowe, które przyczyniają się do powstawania wielu chorób, w tym chorób skóry. Jeśli chodzi o te witaminy raczej nie jest potrzebna suplementacja w zbilansowanej diecie wegetariańskiej. Właściwie jedyna witamina jaką wegetarianie muszą suplementować to B12, która w największej ilości znajduje się w wątrobie wieprzowej. Jednak jeśli nie jest się na diecie wegańskiej B12 można znaleźć również w mleku oraz jajkach, a właściwie żółtku jaj.

Mniejsze ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory i cukrzycę typu II

Osoby jedzące mięso często borykają się z zaparciami. Żołądek i wątroba muszą poradzić sobie z dużą ilością tłustych potraw spożywanych w codziennej diecie, a często mięso spożywane jest w nadmiarze. Prawidłowo powinno się spożywać mięso nie częściej niż 3 razy w tygodniu. Najlepiej również ograniczyć ciężkostrawną wieprzowinę i wołowinę, na rzecz ryb. To jednak również może nie pomóc poradzić sobie z problemami gastrycznymi, które wywołane są również tym, że mięso coraz częściej faszerowane jest różnymi antybiotykami i hormonami, co nie pozostaje bez wpływu na organizm. WHO w 2015 roku potwierdziła, że spożywanie mięsa może przyczynić się do rozwoju nowotworów, zwłaszcza tych przewodu pokarmowego. To właśnie zaparcia przyczyniają się do rozwoju raka jelita grubego, a w diecie wegetariańskiej dzięki dużej ilości spożywanego błonnika, a także lekkostrawnym potrawom ten problem nie istnieje. Nadwaga i otyłość sprzyjają rozwojowi cukrzycy typu II.

Lepsze samopoczucie i więcej energii

Ratunkiem dla naszego przemęczonego organizmu może być spożywanie dużej ilości zielonych warzyw, które dostarczają potrzebnej energii, powodując rozszerzanie się naczyń krwionośnych, a ty samym możliwość efektywniejszego transportu tlenu do wszystkich komórek ciała. Takie naturalne pobudzenie jest doskonałe z samego rana. Na pewno znacznie lepsze i zdrowsze niż spożywanie dużej ilości kawy, czy tym bardziej napojów energetycznych. Zielony barwnik chlorofil, który odpowiada również za pozbywanie się z organizmu szkodliwych toksyn można również dostarczyć poprzez dodawanie do posiłku spiruliny. To jedna z zielonych alg morskich, która jest szczególnie polecana dla wegetarian. Ma bardzo dużo dobrze przyswajalnego białka. Oczywiście można ją kupić w formie tabletek w sklepie z ekologiczną żywnością. Jednak trzeba pamiętać, by wybierać jedynie te pochodzące z certyfikowanych źródeł. Dobry sklep ekologiczny jest gwarancją najlepszej jakości sprzedawanych produktów. Warto również zainteresować się kwestią warzyw ekologicznych. Samo przejście na wegetarianizm nie musi być bowiem najzdrowsze jeśli spożywamy z warzywami i owocami pestycydy. Są one na wszystkich warzywach i owocach, które nie pochodzą z certyfikowanych upraw ekologicznych. Dlatego przechodząc na wegetarianizm trzeba robić to z głową, wiedząc, że koszt takiej diety może wcale nie być niższy, a nawet czasem wyższy niż w przypadku diety mięsożerców. Spożywanie pryskanych warzyw i owoców, prowadzi do podtruwania organizmu. Często występują bóle brzucha, nudności, czy biegunki. Gromadzenie się szkodliwych substancji w organizmie może prowadzić również do nowotworów.

Kwestie etyczne są również istotne

Zabijanie zwierząt w rzeźniach, masowy chów zwierząt w złych warunkach, a wszystko po to, by napełnić żołądek zwierzęcym białkiem. Niektórzy się na to nie godzą wskazując, że większość produkcji kukurydzy czy pszenicy idzie na pasze dla zwierząt hodowlanych, które potem trafiają do rzeźni, a tymczasem jak ktoś obliczył tej żywności wystarczyłoby do wyżywienia całego głodującego świata. A niestety w XXI wieku głodujących nie brakuje. Nie jedząc mięsa można odrobinę przyczynić się do zmniejszenia marnotrawstwa.

To tylko niektóre argumenty wskazujące na to, że warto zastanowić się nad przejściem na wegetarianizm. Sklep z ekologiczną żywnością jest w tym wypadku miejscem, gdzie należy szukać certyfikowanej żywności ekologicznej, aby mieć pewność, że dostarczane składniki odżywcze są pozbawione szkodliwych substancji.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here