Jaką jeść mąkę aby schudnąć

Na rynku występuje bardzo dużo odmian mąki od najbardziej popularnej pszennej i żytniej poprzez gryczaną i jaglaną aż po ryżową. Występują odmiany idealne do pieczenia chleba oraz takie z których można piec placki. Jednak które nadają się dla osób chcących schudnąć? Większość osób chcących stracić na wadze w [pierwszej kolejności odstawia wszelkiego rodzaju pieczywo. Dietetycy uspokajają jednak i tłumaczą, że nie musimy rezygnować z produktu, który jest zazwyczaj podstawą naszego żywienia. Wystarczy stosować odpowiednie mąki z których wyrabiane jest pieczywo.

Poznajemy podstawowe rodzaje mąk

To z tego rodzaju mąki zazwyczaj wyrabiana jest większość pieczywa, makaronów, oraz produktów cukierniczych. Są również bazą pod mieszanki chlebowe stosowanych do pieczenia w domowym zaciszu.

  • Mąki niechlebowe

Do tego rodzaju można zaliczyć mąki gryczane, jaglane, kokosowe czy też owsiane o quinoa. Często stosowane są prze osoby uczulone na gluten lub chorujące na celiakie.

mąka

Pieczywo a dieta

Jak już wspomniano spożywanie zwykłego pieczywa nie sprzyja odchudzaniu. Można to jednak zmienić. Zazwyczaj podczas pieczenia chleba stosuje się mąkę wysoko przetworzoną z tego względu nie sprzyja ona w zrzucaniu nadwagi. Najlepiej wybierać pieczywo wykonane na bazie mąk niestabilizowanych chemicznie czyli produkty razowe i pełnoziarniste.

A może mąki roślinne?

Mąki wytworzone z niełuskanego ryżu, ciecierzycy czy też mąki razowe zmniejszają ryzyko otyłości a także regulują prawidłowe funkcjonowanie jelit przez co zapobiegają zaparciom. Warto również podkreślić że mąki roślinne mają bardzo bogatą zawartość składników odżywczych dzięki czemu zaspokajają poczucie głodu a z tym związane jest bardziej aktywne odchudzanie.

Mąka orkiszowa

Każda osoba walcząca z otyłością powinna zapoznać się z mąką orkiszową. Jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych, może zastąpić pszenicę a dzięki obniżonej kaloryczności ogranicza przyrost tłuszczu. Bardzo dobrze nadaje się do wyrobu pieczywa i makaronów. Pieczywo na bazie mąki orkiszowej jest bardzo smaczne i ma lekko orzechowy aromat.

Jeżeli już decydujemy się na dietę nie oznacza to, że musimy sobie wszystkiego odmawiać. Trzeba jedynie zwracać uwagę na to co się je. Najlepiej wybierać produkty ekologiczne lub też jak najmniej przetworzone. Takie właśnie wyroby można zakupić pod szyldem marki Melvit. Wysoka jakość uprawianych zbóż a także dbałość o każdy etap przetwórstwa sprawiają, że otrzymujemy produkt smaczny oraz bezpieczny dla naszego zdrowia.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here