Jak zrobić chlebek bananowy z polewą z białej czekolady?

Chlebek bananowy jest popularnym amerykańskim wypiekiem, który coraz częściej gości na polskich stołach. Jednak nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem, a bardziej ciastem bananowym. Jest słodki, wilgotny i miękki w środku. Przedstawiamy najlepszy przepis na chlebek bananowy z polewą z białej czekolady, który znajdziesz również na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/.

O czym należy pamiętać robiąc chlebek bananowy?

Jako że chlebek bananowy nie jest typowym chlebem, nie używa się do jego pieczenia drożdży, a jedynie sodę oczyszczoną. Dzięki niej ciasto będzie odpowiednio wyrośnięte i miękkie w środku. Co ciekawe, ciasto można zamrozić, podobnie jak chleb, i nie straci ono swego intrygującego smaku. Pamiętaj, by kierować się przepisem – chlebek bananowy powinien być przygotowany z bardzo dojrzałych, niemal czarnych bananów. Dzięki temu będzie idealnie słodkie. Waga pojedynczych bananów bywa różna, dlatego po zmiksowaniu warto je zważyć. Niektóre przepisy sugerują, że nie trzeba miksować ciasta, ale tylko wymieszać. My proponujemy tę pierwszą opcję, dzięki czemu ciasto stanie się puszyste.

Przepis na chlebek bananowy

Należy pamiętać, że masło, jajka i śmietanka kremówka powinny mieć temperaturę pokojową.  Wykorzystamy następujące składniki:

  • 250 g bardzo dojrzałych bananów
  • 250 g daktyli bez pestek
  • 85 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 185 g mąki
  • Szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Łyżka masła i maki do wysmarowania i obsypania foremki
  • Czekolada karmelowa
  • Łyżka migdałów w płatkach
  • 50 g śmietany kremówki

W pierwszej kolejności miksujemy banany i daktyle. Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę dodając stopniowo po jednym jajku. Łączymy z masą daktylowo-bananową i ponownie miksujemy. Suche składniki należy przesiać i dodać do ciasta, a potem delikatnie wymieszać. Siekamy pół tabliczki czekolady i mieszamy. Przygotowane ciasto wkładamy do blaszki wsmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy około 50 minut. Pozostałą część czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z kremówką. Po ostygnięciu ciasta polewamy polewą i posypujemy migdałami. Przepisy na ten i inne wspaniałe wypieki znajdziesz na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Smacznego!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here