Jakie produkty znajdziemy w sklepie z żywnością bezglutenową

Osoby ze zdiagnozowaną celiakią lub alergią na pszenicę muszą unikać wszelkich produktów, w których składzie znajduje się mąka pszenna. W zwykłych sklepach znalezienie tego typu produktów może być jednak dość trudne. Wybawieniem dla tej grupy osób będzie wyspecjalizowany sklep z żywnością bezglutenową. W takim sklepie wszystkie produkty są badane pod kątem obecności mąki pszennej, żytniej lub jęczmiennej, a zatem bezpieczne dla osób uczulonych na gluten.

Czym jest gluten?

To mieszanka białek roślinnych występujących w popularnych gatunkach zbóż, z których produkuje się mąkę i wyrabia różne rodzaje pieczywa, płatków śniadaniowych, makaronów czy innych produktów zbożowych. Osoby uczulone na gluten lub pszenicę (takie osoby mają alergię na różne białka znajdujące się w tym konkretnym gatunku zboża) nie tolerują tego białka i jego obecność w pożywieniu zwykle wywołuje określoną reakcję alergiczną. Gluten obecny jest m.in. w pszenicy, życie i jęczmieniu. Warto jednak pamiętać, że inne popularne zboża, zwłaszcza kukurydza i ryż, nie zawierają w swoim składzie glutenu, a zatem są bezpieczne dla osób uczulonych na ten rodzaj białek. W sklepach z żywnością bezglutenową znajdziemy mąki wyprodukowane z tych i wielu innych zbóż, w których nie stwierdzono obecności glutenu.

Produkty wolne od glutenu – co możemy kupić?

Dzięki dużej dostępności różnych mąk wyprodukowanych ze zbóż wolnych od glutenu dobrze zaopatrzony sklep z żywnością bezglutenową powinien mieć w swojej ofercie wiele gatunków pozbawionego glutenu pieczywa, różnorodne produkty śniadaniowe i makarony. Bazą do tworzenia tego typu produktów są najczęściej dość tanie i powszechnie dostępne mąki kukurydziane lub ryżowe. Takie produkty zawierają w swoim składzie również wiele innych pełnowartościowych produktów roślinnych, a zatem z powodzeniem mogą być wybierane także przez osoby zdrowe, które nie są uczulone na gluten. W sklepach z żywnością bezglutenową możemy kupić również wolną od glutenu mąkę oraz gotowe do samodzielnego przygotowania w domu ciasta w proszku. Niekiedy sklepy oferują również smaczne przekąski w formie ciasteczek, pierniczków czy wafelków wyprodukowanych z mąk wolnych od glutenu.

Odwiedzając profesjonalny sklep z żywnością bezglutenową, możesz zaopatrzyć się w mnóstwo smacznych, gotowych produktów spożywczych oraz wolnych od glutenu półproduktów potrzebnych do samodzielnego wypieku ciast, chleba i bułek, czy domowego wyrobu makaronów. Co trzeba podkreślić, korzystając z oferty tego typu sklepów, masz pewność, że ich produkty są bezpieczne, wolne od szkodliwego dla Ciebie białka.

[Głosów:1    Średnia:1/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here